Упутство за увоз

Роба која се увози мора бити у складу са стандардима и техничким и квалитативним нормама прописаним или признатим као услов за њихово стављање у промет и/или употребу у Босни и Херцеговини, укључујући и стандарде ентитета. Санитарна, ветеринарска, фитопатолошка, еколошка и контрола квалитета увезене робе обавезне су у складу са посебним прописима. Роба чији је промет забрањен у Босни и Херцеговини не може бити увезена или привремено увезена.

Пријављивање робе царини значи обавјештавање царинских органа, на прописани начин, о приспијећу робе у царински уред или на било које друго мјесто које је одређено или одобрено од стране царинских органа, а пуштање робе значи радњу којом царински органи стављају робу на располагање за оне сврхе које су предвиђене царинским поступком у који је роба стављена.

Више о увозу роба на линку:https://www.uino.gov.ba/portal/bs/propisi/carina/

ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА И ПРОПИСИ КОЈОМ ЈЕ РЕГУЛИСАН УВОЗ/ИЗВОЗ

Поџаконски акти везани уз наведене законе: https://www.uino.gov.ba/portal/bs/propisi/carina/

Царинска тарифа:

Царинска вриједност:

Поријекло робе:

Царински поступци:

Царинска пријава:

Гаранција за осигурање царинског дуга:

Остали прописи:

Више информација на линку: https://www.uino.gov.ba/portal/bs/propisi/carina/

Царинска тарифа представља систематизован списак роба које подиљежу наплати царине, са назначеним царинским стопама. Успостављена је Законом о царинској тарифи („Службени гласник БиХ“ бр. 58/12).

Сврставање робе у царинску тарифу представља одређивање тарифног става за ту робу. Тарифни став састоји се од: тарифне ознаке, наименовања робе и стопа царине.

Царинска тарифа обухвата:

  1. номенклатуру роба која је у складу с Хармонизираним системом и с Комбинираном номенклатуром коју користи Европска унија;
  2. конвенционалне царинске стопе (најповлаштенија нација – МФН) које се примјењују на робу обухваћену номенклатуром;
  3. преференцијалне царинске стопе у складу с међународним споразумима које је БиХ закључила с одређеним земљама или групама земаља;
  4. привремене суспензије и привремена смањења стопа, мјере заштите домаће производње од прекомјерног увоза, антидампиншке и компензаторне мјере и привремене тарифне квоте;
  5. остале мјере предвиђене прописима БиХ.

Саставни дио царинске тарифе чине Општа правила од 1. до 6. о сврставању роба у царинску тарифу, као и Правила о јединственој царинској стопи.

Царинска тарифа се усваја на годишњем нивоу,&нбсп; одлуком Вијећа министара БиХ, односно Вијеће министара БиХ доноси одлуку о усвајању царинске тарифе за наредну годину до 20. децембра текуће године.

Више информација на линку: https://www.uino.gov.ba/portal/bs/carine/carinska-tarifa/

Поријекло робе може бити непреференцијално и преференцијално.

Непреференцијално поријекло робе представља „економску“ националност робе тј. роба не стиче никакав повлаштени статус у виду укидања или смањења царине на исту, већ је исто нужно за правилну примјену многих мјера економске политике. Као доказ непреференцијалног поријекла робе издаје сеувјерење о поријеклукоје уобичајено издају трговинске коморе земље извознице.

Управа за индиректно опорезивање се бави искључиво питањима преференцијалног поријекла. Преференцијално поријекло је прописано Протоколима о дефиницији појма „производи с поријеклом“ и начинима административне сарадње, који су саставни дио важећих споразума о слободној трговини. Истим се осигурава да се само за оне робе које су стекле поријекло у једној од земаља уговорница&нбсп; примјењује повлаштена стопа царине при увозу у другу земљу уговорницу.

Производи с поријеклом ће имати повластице прописане важећим споразумима уз предочавање доказа о поријеклу-увјерење о кретању ЕУР.1 и Изјава на рачуну.

Уопштено, сматра се да су производи са поријеклом, ако су:

– цјеловито добивени;

– довољно обрађени или прерађени производи (уз испуњење услова из Листе обраде или прераде);

– испунили услове предвиђене за примјену кумулације поријекла (билатерална-материјали кориштени у производњи с поријеклом из двије земље и дијагонална-материјали кориштени у производњи с поријеклом из више од двије земље).

Поред самог начина стицања преференцијалног поријекла сваки појединачни уговор прописује и слиједеће основне одредбе и то: недовољни поступци прераде или обраде, опште правило толеранције, забрану поврата или изузећа од царине (no drawback), начело територијалности, правило о директном транспорту, доказе o поријеклу, могућност дођељивања статуса овлаштених извозника и др.

Треба истакнути да сваки протокол о поријеклу или нека друга правна основа којом су прописана правила поријекла има неке своје специфичности и нужно је приликом утврђивања поријекла проучити конкретан протокол.

Више информација на линку: https://www.uino.gov.ba/portal/bs/carine/porijeklo-robe/

У припреми..

To top